Navigáció

Tartalom

hu
 
3/2020-as számú polgármesteri utasító levél

 

Rendkívüli állapotot hirdetett a Szlovák Köztársaság kormánya.

Fél község polgármestere a helyi válságstáb ülése után, 2020.03.14-én, szombaton, a koronavírussal kapcsolatban a következő intézkedéseket hozta:

 • Megtiltja  a gyülekezést a nyilvános játszótereken temető mellett, az iskola udvarán és az óvoda udvarán, valamint a sportpályán, amelyek Fél község területén találhatók.
 • A község polgármestere törölminden olyan tervezett találkozót, akciót és rendezvényt, amelyek a falu hatáskörébe tartoznak. Ezek a: sportrendezvények, kulturális rendezvények, társadalmi és más rendezvények.
 • A polgármester döntése alapján bezárjáka kultúrházat, közösségi házat, tornatermet, futballpályát, gyermekjátszótereket, az iskola és az óvoda udvarát. 
 • A polgármester kéri a lakosokat, hogy korlátozott mértékben látogassák a községi hivatalt, részesítsék előnyben a telefonos ügyintézést a 02 45 958 130-as telefonszámon, a tomasov@tomasov.skés az info@tomasov.ske-mail-en.
 • Értesítjük  a lakosokat, hogy a községi hivatal ügyfélfogadási órái nem változnak. Személyes ügyintézés estén a polgármester feljogosítja a hivatal alkalmazottait, hogy az ügy intézéséről. A hivatal alkalmazottjai az ügyintézés során előnyben részesítik a község állandó lakosait. Jogukban áll megszabni azt is, hogy hányan jöhetnek be a hivatalba. A polgároknak csengetniük vagy kopogtatniuk kell a hivatal ajtaján.
 • A polgármester nyomatékosan kéri azokat, akik 2020.03.13-én reggel 7 óra után jöttek az országba külföldről, hogy a koronavírus miatt haladéktalanul jelentkezzenek háziorvosuknál. Így járjanak el azok is, akikkel egy háztartásban tartózkodnak. Ezek a polgárok a karantént (vesztegzárat) jelentsék a községi hivatalnak is telefonon van e-mail-ben. 
 • A polgármester nyomatékosan kér valamennyi féli lakost, akik 2020.03.13-a előtt jöttek az országba külföldről, és légúti megbetegedést észlelnek magukon, vagy pozitív lett a koronavírus tesztjük, hogy ezt jelentsék a község polgármesterének a 0903 26 08 46-os mobilszámon.   
 • A polgármester ajánljavalamennyi természetes és jogi személynek, valamint vállalkozónak, hogy nyilvános helyeken és a polgárokkal való kapcsolatuk idején viseljenek védőmaszkot.
 • A polgármester ajánlja,hogy mérlegeljék a lakosok a családi vagy magán akciók rendezését, ahol nagyobb létszámú ember jönne össze.
 • A polgármester azt ajánlja, hogy a lakosok figyeljék és tartsák be a hivatalok, jogosult személyek előírásait, mindenekelőtt a Közegészségügyi Hivatal rendelkezéseit.
 • Végül figyeljéka község honlapján, a www.tomasov.skoldalon megjelenő információkat!

 

Ez az utasítás 2020.03.14-én, 15,00 órától érvényes visszavonásig.

Az 1/2020 és a2/2020-as polgármesteri utasító levél érvényét veszti.

 

Ing. Pomichal István, PhD.

         polgármester 

 

 

 

 

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala 2020. március 16-tól hatályba lépő intézkedései

 

A. 2020. március 16. reggel 6.00 órától 14 napig tilos minden kiskereskedelmi áru és szolgáltatást nyújtó működési egység üzemeltetése. Kivételt képeznek:

·      élelmiszert, húskészítményeket, kenyeret és pékárut, gyümölcsöt és zöldséget árusító üzletek, csecsemők és kisgyermekek részére, valamint külön gyógyászati célú élelmiszert árusító üzletek,

·      gyógyszertárak, egészségügyi eszközöket árusító egységek,

·      drogériák,

·      benzinkutak és töltőállomások,

·      újságárusok,

·      állateledeleket és az állatok tartásához szükséges eszközöket kínáló boltok, beleértve az állatorvosi rendelőket,

·      telekommunikációs szolgáltatók,

·      közétkeztetési egységek, beleértve a gyorséttermeket, ételárusító standokat,

·      postai, banki, biztosítási szolgáltatást nyújtó egységek,

·      e-shopok egységei és futárszolgálatok,

·      temetkezési szolgálatok, temetői és hamvasztói szolgálatok,

·      ruhatisztítók és mosodák,

·      taxiszolgálatok, de csak az áruszállítás engedélyezett,

·      autószerelő műhelyek, vontató/autómentő szolgálatok és gumiabroncsot szerelő műhelyek.

B. 2020. március 16. reggel 6.00 órától 14 napig a közétkeztetési egységek, beleértve a gyorséttermeket, ételárusító standokat a nyilvánosság számára zárva maradnak. Ez azt jelenti, hogy az éttermek és ételárusító egységek ugyan működhetnek, de nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre kínálhatnak ételt ablakon keresztül, az étterembe való belépés lehetősége nélkül.

C. 2020. március 16. reggel 6.00 órától 14 napig a bevásárlóközpontok üzemeltetői kötelesek az A pontban felsorolt működési egységek nyitva tartását biztosítani.

 

D. 2020. március 16. reggel 6.00 órától azoknak a személyeknek, akik hétfőtől kezdve csoportosan érkeznek haza külföldről, a belügyminisztérium által megszabott szálláshelyre kell menniük 14 napos karanténba.

 

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala hangsúlyozza, hogy jelen intézkedések célja az emberek egészségének védelme és a halálozás megelőzése a COVID-19 koronavírus okozta megbetegedés következtében.

 

A fenti A és B pontban említett intézkedések be nem tartása a közegészség védelméről, támogatásáról és fejlesztéséről szóló törvény alapján közigazgatási kihágásnak minősül, amelynek büntetési tétele egészen 20.000 euró mértékig terjedő pénzbírság.

A fenti D pontban említett intézkedés be nem tartása a közegészség védelméről, támogatásáról és fejlesztéséről szóló törvény alapján közegészség elleni szabálysértésnek minősül, amelynek büntetési tétele egészen 1659 euró mértékig terjedő pénzbírság.

  

Azon személlyel közös háztártatásban élő személyek, akik esetében felmerült a koronavírussal való fertőzés gyanúja (de még nem igazolt a vírus):

·      kötelesek házi karanténban maradni a megfigyelt személlyel való érintkezés után 14 napig,

·      figyelni a saját egészségi állapotukat (a következő tünetek felmerülését: láz, köhögés, nehézlégzés),

·      tilos a közösségi kapcsolatok tartása – látogatások, olyan helyek látogatása, ahol több ember tartózkodik – éttermek, üzletek, posta stb.

·      tilos az utazás,

·      tilos a munkahelyre bemenni, iskolát látogatni,

·      a fertőzés tüneteinek megjelenése esetén haladéktalanul értesíteni az általános orvost. 

Ha a megfigyelt személynél beigazolódik a koronavírussal való fertőzés, akkor a Pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal intézkedéseket rendel el az összes vele kapcsolatba került személy esetében. Ebben az esetben a Pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal a községi hivatallal együttműködve jár el.

 

 

 

 

2 sloupce