Ugrás a tartalomra Ugrás a menüre
Menu
Obec Tomášov
ObecTomášov

Üdvözöljük Fél községben

Miben segíthetünk?

részletes keresés

Obec Tomášov

 

Népszámlalás  2021A népszámlalással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók: 

A népszámlálásra két szakaszban kerül sor. Az első szakaszban február 15. és március 31. között elektronikus úton lehet kitölteni a kérdőívet a scitanie.sk weboldalon vagy a mobilalkalmazás segítségével. Az internet világában kevésbé járatos rokonoknak és barátoknak már ebben a szakaszban is segíthetünk!

A második szakasz április 1. és október 31. között zajlik. Ennek során személyes adatfelvételre is lehetőség lesz, mégpedig két formában: az önkormányzatok által létesített kontakt pontokon, illetve telefonos megkeresés nyomán a népszámlálási asszisztens az otthonokba is kiérkezik. Mindezen lehetőségekről a helyi községi hivatalokban adnak bővebb tájékoztatást.

A népszámlálás két szakaszban zajlik: az elsőben személyesen tölthető ki a kérdőív a scitanie.sk weboldalon vagy a mobilos alkalmazás segítségével. A kérdőív a személyi szám (rodné číslo) megadásával érhető el. A második szakaszban hivatalos segítséget is igénybe lehet venni. Minden településen a község által kijelölt asszisztensek állnak majd rendelkezésre. Minderről a helyi községi hivatalokban nyújtanak bővebb tájékoztatást. A részletes információkat a népszámlálás hivatalos weboldalán találhatjuk meg.

Mindenki a személyi száma (rodné číslo) megadásával regisztrálja magát a rendszerben és egyedi azonosítót kap. A családtagokkal, ismerősökkel egy számítógép mögött ülve gyorsan és egyszerűen kitölthetőek a kérdőívek.

Hivatalosan minden községi hivatalban kijelöltek egy asszisztenst, aki a helyi szintű, gyakorlati problémák megoldásában segít. Ha valakinél nincs internet, nem tudja használni az elektronikus kérdőívet, vagy más jellegű problémái vannak, a községében választ kaphat a megfelelő személyektől. További tájékoztatást a statisztikai hivatal címén tudunk kérni.

Az adatok biztonsága a népszámlálás lefolytatásának legfontosabb feltétele. A népszámláláskor felvett információk bizalmas adatnak számítanak, azok a törvény értelmében titkosak. Mindenkire, aki a folyamat előkészítésében és lebonyolításában, továbbá az eredmények feldolgozásában részt vesz, titoktartási kötelezettség vonatkozik. A nemzetiséggel kapcsolatos adatok esetében sem lesz lehetőség annak utólagos megállapítására, hogy ki milyen nemzetiségűnek vallotta magát.

Mindenki, aki vállalja a magyar nemzetiséget, függetlenül attól, hogy milyen származású, milyen tannyelvű iskolába járt, milyen nemzetiségű a párja, milyen környezetben él vagy éppen hol dolgozik. A szlovák állampolgárság és az állampolgár nemzetisége között sincs semmilyen összefüggés!

A magyarokat a népszámlálás három nagyon fontos pontban érinti. A nemzetiségre két külön blokkban kérdeznek rá. A 11. kérdésben arra válaszolhat, hogy "Mi az ön nemzetisége?" A 11.1. alkérdés pedig arra kérdez rá, hogy „Egyéb nemzetiséghez tartozónak is vallja magát?" Az anyanyelvről a következő, 12. kérdésben lehet vallani. Mindhárom kérdésnél előre megadott válaszlehetőségek közül lehet választani.

A Szlovák Köztársaság Alkotmányának 33. cikkelye szerint "senkinek nem válhat hátrányára a nemzetiségi kisebbséghez vagy etnikai csoporthoz való tartozás." Az alkotmány azt is kimondja, hogy mindenkinek joga van szabadon dönteni nemzetiségi hovatartozásáról, s tilos e döntés bárminemű befolyásolása és az elnemzetietlenítést célzó nyomásgyakorlás minden formája.

A magyar közösség szempontjából, az adatok félreértelmezésének elkerülése végett a legjobb megoldás a magyar nemzetiség kizárólagos jelölése. A szlovák házastárs, szlovák állampolgárság, szlovák iskola, szlovák felmenők nem azt jelzik, hogy valakinek szlovák a nemzetisége. Egy esetleges második nemzetiség felvállalása szintén egyéni döntés kérdése, ha valakinek nincs többes identitása, nem szükséges választ adnia a kérdésre.

A népszámlálási eredményekre kisebbségi jogok épülnek. Ezek közül a legfontosabbak a nyelvi jogok. A magyar nyelvet a magánéletben, nyilvánosan, szóban és írásban is korlátozás nélkül mindenki szabadon használhatja Szlovákia egész területén. Azokon a településeken viszont, ahol 2021-től a magyarok aránya eléri a 15%-ot, a hivatalok is kötelesek használni a magyar nyelvet. A kisebbségi kulturális támogatások pedig nagy mértékben azon fognak múlni, hogy mekkora lesz a magyarok népszámláláson elért országos számaránya. Ezért mondjuk, hogy a népszámlálás tétje anyanyelvünk és kultúránk jövője.

Az anyanyelv alatt arra a nyelvre kérdeznek rá, amelyet az ember gyermekkorában szüleitől vagy a környezetétől megtanult. Az anyanyelvnek nem kell azonosnak lennie a nemzetiséggel, de akinek magyar az anyanyelve, annak a nemzetisége is magyar.

A magyar anyanyelvű romák a magyarság részei. A kettős nemzetiség lehetőséget biztosít számukra, hogy a magyar nemzetiségük megjelölése mellett roma kultúrához való kötődésüket is feltüntetessék.

Bővebb info: https://nepszamlalas.sk/

 

 

 

 

 

 

 

Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtök
Péntek
7:30 - 15:00
nincs ügyfélfogadás
8:30 - 17:00
7:30 - 11:30
7:30 - 11:30
Ebédszünet:
11:30 - 12:30

Naptár

Ke Sze Csü Szo Va
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Fényképgaléria

Véletlenszerű kiválasztás a galériából

Alapinformációk

Pozsonyi Területi Önkormányzat

Szenci járás

Dunamenti régió

2586 lakos

1983 hektáron terül el 

Első írásos emlék 1240-ből származik

Polgármester: Ing. Pomichal István, PhD.

Látogatottság

Látogatottság:

ONLINE:9
MA:65
A HÉTEN:65
ÖSSZESEN:1025366

Art Hotel Kaštieľ

www.hotelkastiel.sk